Dom i Wnętrze

Czy patelnia grillowa zmieni nasze postrzeganie smażonych potraw?

Jedzenie jest przyjemnością – poszukiwanie nowych smaków oraz serwowanie bliskim doskonałych dań to świetny sposób na relaks, hobby oraz na spędzenie czasu blisko rodziny. Wśród najchętniej podawanych potraw wymienia się ryby i mięsa smażone. Ich jakość pozwoli zmienić patelnia grillowa, która umożliwi grillowanie ulubionych dań bez względu na porę roku!

Jak zbudowana jest patelnia grillowa?

Patelnia grillowa to bez wątpienia ciekawa alternatywa dla klasycznych patelni i dań przygotowywanych w ten sposób. Patelnia grillowa różni się od klasycznej patelni przede wszystkim dnem – w jej przypadku zastosowano dno karbowane, które pozwala na uzyskanie potraw nie odbiegających wizualnie od tych, przygotowanych na klasycznym grillu. Patelnia grillowa pozwoli na smażenie ulubionych dań z grilla, bez względu na pogodę czy porę roku – ich smak odtworzysz również zimą, bez konieczności wychodzenia z własnej kuchni. Karbowane dno patelni grillowej ma jeszcze jedną zaletę: nadmiar tłuszczu gromadzi się w rowkach, przez co nie ma on bezpośredniego kontaktu z przygotowywanymi daniami. Dania takie są z pewnością mniej kaloryczne.

Powłoki stosowane w patelniach grillowych

Nowoczesna patelnia grillowa uzupełniona jest o specjalistyczne powłoki, które pozwalają na smażenie na mniejszej ilości tłuszczu oraz na znaczne zmniejszenie kaloryczności potrawy. Powłoki minimalizują także ryzyko przywierania pokarmów do dna. Patelnie grillowe tworzone są z różnych materiałów: wykorzystywana jest do tego stal nierdzewna, jak również żeliwo czy aluminium. Rączki patelni wykonywane są z naturalnego drewna lub też materiałów o antypoślizgowej strukturze. Warto również wspomnieć, że są one profilowane, co poprawia jakość codziennego użytkowania.

 

 

 

Share: