Ciekawe

Sposób na przetrwanie zimowych wieczorów

Choć lubimy jesień za jej piękne kolory i zimę za niezwykłe, białe krajobrazy, to jednak długie, chłodne wieczory nie są przyjemne, jeśli nie zadbamy o pewne rzeczy. Jakie? Warto mieć wówczas coś, co przypomina nam lato. Ale nie tylko obrazem, jak zdjęcia, lecz także smakiem i zapachem… Cóż to może być?

Podgrzybki marynowane w occie – smak lata i zapach lasu

Otóż taką rolę mogą pełnić marynowane podgrzybki. Przede wszystkim, kiedy otworzymy taki słoiczek w jesienny czy zimowy wieczór, od razu przywołamy wspomnienia długich spacerów po lesie lub grzybobrania o świcie. Niezwykły aromat przypomni nam wspaniałe chwile spędzone latem.

Co więcej – tak przyrządzone podgrzybki to również wspaniała przekąska na imprezę. Już nie musimy kupować chipsów, krakersów i innych tego typu słonych, niezdrowych przekąsek. Podgrzybki zdecydowanie lepiej zasmakują naszym gościom i są znacznie zdrowsze. Ponadto sprawdzają się one też świetnie jako dodatek do mięs i pieczeni, przystawka znakomicie zaostrzająca apetyt oraz do puree z ziemniaków do obiadu.

Jak przyrządzić podgrzybki marynowane w occie?

Jak przygotować takie podgrzybki? Sposób jest bardzo prosty! Otóż na początek musimy wybrać najlepiej małe podgrzybki o twardych kapeluszach. Następnie zaś myjemy je i gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie.

Jednocześnie możemy już przygotowywać marynatę. Jej podstawowym składnikiem jest oczywiście woda i ocet. Następnie dodajemy przyprawy i warzywa. Generalnie do podgrzybków zalecana jest cebula, ziele angielskie, liście laurowe oraz oczywiście sól i pieprz. Jednak możemy także dodać przyprawy wedle naszego uznania i smaku. Następnym krokiem jest zalanie podgrzybków przygotowaną marynatą i wrzucenie całości do słoiczka.

Dlaczego warto zrobić podgrzybki marynowane w occie?

Oczywiście warto zrobić podgrzybki dla ich walorów smakowych oraz uniwersalności ich podania. Jednak to nie jedyne ich zalety. Należy pamiętać, że marynowanie grzybów nie zmienia ich właściwości zdrowotnych i odżywczych. To jeszcze nie wszystko.

Każdy z nas z pewnością widział u kogoś albo czytał w angielskiej powieści o pięknie półek uginających się od przetworów i marynat. Warto zrobić choćby taką małą półeczkę w swojej kuchni. Zapakowane do ładnego słoiczka ze wstążeczką marynaty prezentują się bardzo ciekawie i dodają specyficznej atmosfery kuchni. Wydaje się ona być od razu bardziej swojska i przytulna!

Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net

Share: