Ciekawe

Biznes gastronomiczny ma dość lockdownu!

biznes-gastronomiczny

Na Facebooku powstała akcja #otwieraMY. W reżimie sanitarnym i z ofertą dla gości ruszają bary oraz restauracje. Po jednej stronie za prowadzenie lokalu grożą wysokie kary, z drugiej grozi zaniechanie działalności i widmo bankructwa. Ale jest nadzieja na powrót do normalności w obliczu epidemii. 31 marca do sądu trafi pozew zbiorowy gastronomii polskiej przeciw Skarbowi Państwa – poinformowała Izba Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP). To reakcja na konferencję ministra zdrowia Adama Niedzielskiego, który zapowiedział podtrzymanie obostrzeń dla gastronomii – informuje money.pl.

Właściciele lokali bezsilni i sfrustrowani

 

Branża gastronomiczna ma ciężki orzech do zgryzienia, czy czekać aż pandemia sama wygaśnie, czy rozwinąć skrzydła w czasie epidemii na przekór ostrzeżeniom płynącym od rządu i sanepidu. Gro punktów gastronomicznych otwiera się, w obawie, że epidemia pochłonie ich biznesy. COVID-19 już dał się we znaki. Jednak menadżerowie otwierają swoje lokale, w reżimie sanitarnym, maseczki, dezynfekcja rąk i odstępy.

 

Powoli epidemia strachu przegrywa ze zdrowym rozsądkiem. Właściciele Sopockiego cocktail baru „TAM Gdzie Zawsze” wystartował ponownie 5 lutego. Goście wypełnili lokal do końca oczywiście z zachowaniem zasad sanitarnych. Swoje pięć minut miała policja i sanepid. Służby zjawiły się wieczorem skontrolowały, czy wszyscy przestrzegają zaleceń sanepidu w zapobieganiu rozprzestrzeniania się wirusa.

 

Część właścicieli otwiera się pomimo zakazu

 

Kolejnym przykładem walki o swój biznes jest knajpa z Cieszyna” „U Trzech Braci”. Właściciele nie chcieli patrzeć jak ich biznes powoli upada, także z powodu braku wsparcia od instytucji do tego wyznaczonych więc zdecydowali się na otwarcie – informuje ESKA.pl. W restauracji obowiązkowo pojawiła się policja i sanepid, zdeterminowani, żeby zamknąć lokal.

 

Gastronomia nie doczekała się poluzowania restrykcji, które są na nią nałożone od końca października. Przeciwnie, minister zdrowia Adam Niedzielski w czwartek zapowiedział przedłużenie narodowej kwarantanny do 14 lutego – informuje serwis money.pl Biznesmeni z branży gastronomicznej nie ukrywają rozczarowania – 14 lutego to dzień zakochanych. Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj więcej na ten temat na http://www.krispol1liga.pl/.

 

Share: